1.0 pengguna, organisasi, atau aplikasi. Perkhidmatan storan awan

1.0 Tujuan
Tujuan tugasan ini ialah untuk mengkaji setiap jenis storan awan seperti storan awan awam, persendirian dan hybrid terhadap fungsinya kepada pengguna sebelum pengguna membuat pemilihan untuk menggunakan storan awan ini mengikut kehendak organisasi mereka. Terdapat pelbagai kelebihan dan kelemahan pada setiap jenis storan awam. Hal ini kerana storan awan adalah satu kemestian oleh setiap organisasi memilikinya pada masa kini sempena teknologi kian berkembang maju.

2.0 Definisi Storan Awan
Storan awan adalah model pengkomputeran awan di mana data disimpan pada pengguna jauh yang diakses dari internet atau “awan.” Ia dikekalkan, dikendalikan dan diuruskan oleh pembekal khidmat penyimpanan awan di pelayan storan yang dibina atas teknik-teknik virtualisasi. Penyedia storan awan bertanggungjawab untuk memastikan data tersedia dan boleh diakses, dan persekitaran fizikal dilindungi dan dijalankan. Pengguna atau sesebuah organisasi membeli atau menyewa kapasiti storan dari penyedia untuk menyimpan data pengguna, organisasi, atau aplikasi. Perkhidmatan storan awan boleh diakses melalui perkhidmatan komputer awan bersama, perkhidmatan web “Application Programming Interface” (API) atau aplikasi yang menggunakan API, seperti penyimpanan desktop awan, gerbang penyimpanan awan atau sistem pengurusan kandungan berasaskan Web.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

KANDUNGAN

1.0 Ciri Penting Pemilihan Storan Awan
Hari ini pasaran storan awan menawarkan pengguna pelbagai perkhidmatan untuk memilihnya. Oleh itu, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan ketika memilih pembekal perkhidmatan storan awan. Pengguna perlu membezakan antara tumpuan penggunaan dan perkhidmatan gred perniagaan untuk memastikan perkhidmatan yang dipilih memenuhi keperluan khusus individu itu sendiri.

1.1 Prestasi dan Fleksibiliti
Bertentangan dengan kepercayaan kebiasaanya, melaksanakan perkhidmatan sandaran awan akan membolehkan pengguna mengurangkan masa sandarannya dengan meminimumkan jumlah jumlah data yang dipindahkan ke platform sandaran setiap hari. Penambahbaikkan dalam pengimbasan fail, pemampatan data dan penduan, didorong oleh persaingan, bermaksud pembekal perkhidmatan sandaran awan terkemuka hari ini dapat menawarkan perkhidmatan yang lebih cepat sandaran dan lebih cepat mengembalikan daripada kaedah lama seperti pita.
Tambahan pula, ia juga penting bagi perkhidmatan yang boleh digunakan dengan semua platform seperti Windows, Linux, UNIX, Mac dan aplikasi Hyper-V, VMware, Microsoft Exchange, SQL Server, Dinamik, SharePoint, Oracle yang digunakan dalam perniagaan atau mungkin akan digunakan dalam masa akan datang. Fleksibiliti ini akan membolehkan sesuatu perniagaan terus menggunakan perkhidmatan ini kerana ia akan terus berkembang maju.

1.2 Keselamatan dan Pematuhan
Semasa menyimpan dan menguruskan data rahsia perniagaan dan pelanggan, keselamatan dan pematuhan adalah penting. Penyedia storan awan yang mempunyai reputasi yang bagus akan dapat memberi jaminan bahawa data disimpan dengan selamat bukan sahaja sebelum ia meninggalkan storan tetapi juga sepanjang masa dalam transit dan pada platform mereka. Di samping itu, pembekal yang bagus akan memberikan kawalan sepenuhnya pelanggan ke atas kunci penyulitan dan akan memastikan bahawa kunci penyulitan tidak dapat diakses, malah kepada pembekal sendiri.

1.3 Harga
Untuk mana-mana perniagaan yang ingin melaksanakan storan awan, harga akan menjadi faktor utama kerana semua perniagaan perlu mengimbangi tahap perkhidmatan dengan kos perkhidmatan. Ia juga penting bagi perniagaan untuk mempertimbangkan harga terbaik untuk mereka. Banyak pembekal storan awan dapat menawarkan perkhidmatan bernilai tinggi, berkualiti tinggi dan penetapan harga fleksibel yang sesuai dengan model perniagaan. Model yang paling umum untuk membayar storan awan biasanya berdasarkan jumlah data yang disimpan di pusat data selepas penduaan dan pemampatan atau jumlah data yang dipilih untuk sandaran oleh penggunanya. Pengguna perlu tahu bahawa terdapat kos yuran yang tidak menentu untuk memuat naik, memuat turun, mengembalikan pemacu pengirim, yuran persediaan atau penyelenggaraan am daripada pembekal.

1.4 Tahap Kesediaan dan Perkhidmatan
Tahap kesediaan perkhidmatan adalah fungsi pelaburan pembekal di pusat data dan penyambungannya. Beberapa pembekal menawarkan perkhidmatan untuk masa yang lama dalam perjanjian perkhidmatan mereka. Kaedah lain untuk mengetahui sama ada platform yang pengguna sedang mempertimbangkan dapat dipercayai adalah dengan mendapatkan rujukan. Walaupun sesetengah percaya pengguna sering dapat maklumat yang tidak tepat tentang syarikat dari salah satu pelanggan mereka, bercakap dengan pelanggan yang sedia ada dalam industri yang sama atau persekitaran yang sama dengan pengguna boleh memberikan petunjuk tentang seberapa baik perkhidmatan itu akan berfungsi untuk pengguna .

1.5 Mesra Pengguna
Salah satu perkara yang paling penting yang perlu dipertimbangkan adalah bagaimana cara menggunakan perkhidmatan secara rasional. Penyelesaian storan awan pilihan pengguna harus mudah dibangunkan dan digunakan dan tersedia dalam bahasa pilihan pengguna. Pengguna juga harus mempunyai aplikasi untuk semua peranti.

2.0 Jenis Storan Awan
2.1 Storan Awan Awam
Storan awan awam pada asasnya adalah internet. Penyediaan perkhidmatan menggunakan internet untuk membuat sumber seperti aplikasi juga dikenali sebagai “Software-as-a-service” dan penyimpanan, tersedia kepada orang awam, atau pada storan awam. Contoh storan awan awam ialah “Google Cloud Platform”.Bagi pengguna, jenis storan awan ini akan memberikan skala ekonomi yang terbaik, murah untuk disiapkan kerana kos perkakasan, aplikasi dan jalur lebar dilindungi oleh pembekal. Ia adalah model bayar setiap penggunaan dan satu-satunya kos yang dikeluarkan adalah berdasarkan keupayaan yang digunakan.Selain itu, platform storan awan ini menggunakan “Google Cloud Storage” yang direka bentuk untuk menyimpan data yang besar dan tidak berstruktur. Selain itu, menawarkan pilihan penyimpanan pengkalan data termasuk “Cloud Datastore” untuk penyimpananan “Non-relational” (NoSQL), penyimpanan “Cloud SQL” untuk “MySQL”, dan pengkalan data “Google Cloud Bigtable”.

Tambahan pula, ia juga menyediakan layanan storan seperti memproses dan menganalisis data, seperti “Google BigQuery” untuk “Structure Query Language” (SQL) yang digunakan untuk memproses set data multi-terabyte. Tambahan pula, “Google Cloud Dataflow” merupakan layanan memproses data secara khususnya untuk menganalisis dan “Extract, Transform and Load” (ETL). Platform ini termasuk juga “Google Cloud Dataproc”, yang menawarkan layanan memproses data yang besar seperti “Apache Spark” dan “Hadoop”.

Di samping itu, ia juga menawarkan layanan pengembangan dan integrasi aplikasi seperti “Google Cloud Pub/Sub” yang merupakan layanan “real-time messaging” yang mnghantar pesanan yang dikirim melalui aplikasi. Sebagai tambahan, “Google Cloud Endpoints” membantu perkembangan untuk membuat layanan berasakan “RESTful APIs”, dan kemudian membuat layanan tersebut boleh diakses dari peguna “Apple iOS”, ?Android” dan “JavaScript”. Layanan lain yang juga ditawarkan termasuk pelayan “Anycast DNS”, sambungan rangkaian langsung, pengimbangan beban, pengawalan and servis “logging”.

2.2 Storan Awan Persendirian
Storan awan persendirian adalah model pengkomputeran awan yang melibatkan persekitaran berasaskan storan yang berbeza dan selamat di mana hanya pengguna tertentu yang boleh beroperasi. Storan akan menyediakan kuasa pengkomputeran sebagai perkhidmatan dalam persekitaran yang diamalkan dengan menggunakan sumber asas pengkomputeran fizikal. Contoh storan awan persendirian ialah “Microsoft Azure”.

“Microsoft Azure” menawarkan servis “Platform as a service” (PaaS) yang merupakan kemampuan penyedian alat untuk pengguna membuat applikasi diatas infrastruktur storan manakala “Insfrastucture as a service” (IaaS) merupakan kemampuan penyedian sumber untuk pemprosesan, media penyimpanan, jaringan serta sumber asas komputer dimana pengguna dapat membuat dan menjalankan perisian sesuai keperluan mereka yang meliputi sistem operasi serta applikasi yang berjalan diatasnya. Selain itu, storan ini menawarkan lama sesawang “Web Hosting”. Dengan layanan ini pengguna dapat meletakkan laman sesawang mereka di infrastruktur storan “Microsoft”.

“Virtual Machine” termasuk dalam tawaran yang diberikan dimana dengan layanan ini pengguna dapat mennyebarkannya. Penyediaan perkhidmatan seperti “Cloud Service” memberi pengguna menjalankan berbagai aplikasi laman sesawang dengan teknologi storan awan. “Mobile Service juga menyediakan infrastruktur storan untuk mengembangkan aplikasi mudah alih seperti aplikasi “Windows Phone”.

2.3 Storan Awan Hibrid
Banyak syarikat memilih penyelesaian awan hibrid untuk mengendalikan data mereka secara dalaman dan di luar tapak. Hakikat bahawa ia menawarkan storan awan persendirian dan awam menjadikan ia sesuai untuk majoriti organisasi. Platform hibrid menawarkan banyak kelebihan untuk perniagaan, termasuk kemungkinan beralih antara storan awan, penggunaan sumber daya permintaan yang luar biasa dan kelenturan melalui ciri-ciri canggih yang termasuk automasi, integrasi awan, pengurusan awan, keselamatan awan, rangkaian dan perundingan.. Antara contoh storan awan hibrid ialah daripada “VMWare” iaitu “VCloud Hybrid” atau “vCloud Hybrid Service” (vCHS), yang merupakan penyelesaian yang membolehkan pengguna perniagaan menguruskan platform storan awan mereka melalui “vSphere”. Ia diiktiraf sebagai penyelesaian awan hibrid selamat yang membolehkan pembangunan aplikasi baharu dan yang berfungsi dengan beban kerja semasa dan aplikasi pihak ketiga. Ini adalah penyelesaian yang stabil untuk peralihan bebas kerumitan dari pusat data ke storan awan awam menggunakan alat seperti “vCloud Connector”, pengurus konfigurasi “vCneter” dan Pusat Automasi “vCloud”. Ciri-ciri yang disokong oleh vCHS termasuk “Cloud Dedicated” (storan awan swasta untuk penyewa tunggal), “Cloud Virtual Private” (pelbagai storan persendirian) dan Storan Awan Pemulihan Bencana.

vCHS adalah Infrastruktur sebagai Perkhidmatan (IaaS) yang menawarkan pelanggan menggunakan rangkaian maya untuk memperluas rangkaian lapisan 2 atau lapisan 3 sedia ada mereka dari pusat data ke “vCloud Hybrid Services” yang berasaskan storan awan .Perkhidmatan “vCloud Hybrid” adalah lanjutan dari “vCloud Suite” berasaskan storan awan peribadi syarikat yang dibangunkan untuk menawarkan perkhidmatan seperti pelanggan dapat merapatkan infrastruktur awan swasta sedia ada mereka kepada awan awam. VCHS dan mesin mayanya boleh diakses, diurus dan dipindahkan oleh pentadbir “vSphere” “VMware” dari klien “vSphere” menggunakan pemalam “vCloud Connector”. Perkhidmatan VCHS pada masa ini ditawarkan oleh VMware dalam dua format, pertama ialah “VCloud Hibrid Service Dedicated Cloud” yang menyediakan sumber perhitungan yang terisolasi dan tersimpan secara fizikal, dan yang kedua ialah “VCloud Service Hibrid Virtual Private Cloud” yang menawarkan model sumber komputasi pelbagai penyewa tetapi dengan didedikasikan peruntukan untuk pelanggan.

3.0 Perbandingan Jenis Storan Awan
3.1 Storan Awan Awam
Pada masa kini, kebanyakan organisasi memahami manfaat kos penyedia IaaS seperti “Google Cloud Platform”, termasuk kos pemilikan yang rendah dan boleh diramalkan dan peralihan dari perbelanjaan modal kepada perbelanjaan operasi. Hal ini kemungkinan untuk secara signifikan mengurangkan kos awal organisasi, kos IT pekerja dan berpotensi kewajiban pajaknya. Faedah teknikal adalah sama menarik seperti berskala, penempatan automatik dan boleh dipercayai. Terdapat juga sedikit batasan teknikal yang akan menghalang organisasi daripada memindahkan infrastruktur mereka kepada “Google Cloud Platform”, hampir setiap fungsi sumber sokongan tradisional dalam storan awan persendirian atau di pusat data boleh direplikasi dalam “Google Cloud Platform”,

Tugasan aplikasi ini amat sesuai dengan storan awan awam seperti:-
– Storan jangka panjang, termasuk storan pita, yang mempunyai penyelesaian yang lebih kos efektif dalam “Google Cloud Platform”
– Penyimpanan data apa-apa jenis, terutamanya jika pengguna kini menganjurkan media fizikal yang sering gagal atau perlu diganti
– “Tier web” aplikasi yang sedang sangat bermusim
– “Tier web” yang kritikal atau tidak mesra pengguna
– Sebarang aplikasi baru yang permintaan tidak pasti, terutamanya untuk “microsite” atau sifat interaktif lain untuk pemasaran dan kempen iklan
– Ujian persekitaran, disebabkan oleh fakta bahawa ia adalah lebih mudah untuk berputar keatas dan kebawah contoh untuk ujian beban.

Syarikat mesti membuat keputusan sama ada mereka mahu menguruskan infrastruktur storan awan awam mereka sendiri atau mengalih keluarnya kepada pembekal perkhidmatan storan awan terurus. Penyedia perkhidmatan storan awan terurus boleh mengekalkan infrastruktur storan awan keseluruhan (pelayan web, pelayan aplikasi dan pengimbangan beban) dan sesetengah mungkin juga dapat mengintegrasikan dengan penyelesaian storan awan di premis atau persendirian untuk menyediakan antara muka pemantauan tunggal. Perhatikan bahawa keperluan pematuhan tidak lagi memerlukan penyelesaian storan awan peribadi berbanding penyelesaian storan awan awam. “Google Cloud Platform” telah menjadi peneraju utama dalam storan awan selama beberapa tahun walaupun terdapat keraguan yang berlarutan. Penggunaan storan awan oleh institusi penjagaan kesihatan dan kewangan yang terbesar dan paling kompleks adalah petunjuk sejauh mana “Google Cloud Platform” memastikan pematuhan dan keselamatan di storan awan.

3.2 Storan Awan Persendirian
Walaupun terdapat banyak kelebihan kepada storan awan awam, perusahaan sangat jarang menggunakan 100% aplikasi pengguna ke storan awan awam. Secara logistik, sering mudah untuk bergerak dari persekitaran di premis ke storan awan persendirian daripada premis ke storan awan awam. Persekitaran storan awan persendirian boleh dikonfigurasi untuk menyokong sebarang aplikasi seperti pangkalan data pengguna pada masa kini menjadi tuan rumah. Storan awan persendirian adalah pilihan yang sangat menarik jika ciri-ciri tertentu dalam aplikasi warisan menghalang sesetengah aplikasi daripada beroperasi dengan baik di awan awam.

Berikut adalah beberapa petunjuk bahawa permohonan pengguna akan menjadi calon yang baik untuk penyelenggaraan dalam storan awan peribadi:
– Pelanggan menggunakan “Oracle RAC” (simpanan bersama) dan memerlukan infrastruktur khusus untuk pematuhan. Perkongsian simpanan yang setara dalam “Microsoft Azure”, tidak patuh kepada pematuhan “The Health Insurance Portability and Accountability Act” (HIPAA).
– Pelanggan memerlukan capaian prestasi tinggi ke sistem fail, seperti dalam syarikat media yang mencipta atau menghasilkan fail video yang besar.
– Permohonan tidak ditulis dan jarang digunakan, oleh itu tidak berupaya untuk berpindah ke storan awan awam.
– Aplikasi ini mempunyai corak penggunaan yang sangat diramalkan dan kos penyimpanan yang rendah.
– Pasukan kejuruteraan yang bertanggungjawab untuk mengekalkan aplikasi itu tidak dilengkapi untuk memindahkan aplikasi dalam tempoh masa yang berkesan. Ini mungkin menjadi kes untuk membawa pembekal perkhidmatan storan awan terurus.

Penyelesaian storan awan persendirian boleh dilaksanakan di pusat data di premis pengguna dengan lapisan virtualisasi seperti “Microsoft Azure”, walaupun banyak syarikat bersaiz sederhana dan besar membiarkan penyedia perkhidmatan awan persendirian yang dikendalikan mengekalkan pelayan, storan, rangkaian, dan infrastruktur aplikasi.

3.3 Storan Awan Hibrid
Senibina perusahaan begitu rumit bahawa penyelesaian storan awan hibrid di mana infrastruktur awam, swasta atau di premis menyokong satu permohonan adalah penyelesaian terbaik. Audit tidak akan sentiasa mendedahkan bagaimana aplikasi akan dilaksanakan dalam storan awan awam, jadi perusahaan memilih untuk menguji satu peringkat dalam storan awan awam sambil mengekalkan infrastruktur utama pada storan awan peribadi mereka atau infrastruktur khusus. Sistem hibrid juga merupakan penyelesaian yang baik jika terdapat keraguan institusi mengenai keselamatan awan awam untuk data sensitif (sama ada ini dibenarkan atau tidak). Secara terang-terangan, lebih mudah untuk meyakinkan eksekutif dalaman atau pasukan IT untuk bereksperimen dengan penyelesaian storan awan daripada mengadaptasi mereka. Mengekalkan kakitangan veteran IT dan aplikasi warisan pada infrastruktur legasi sambil membuka barisan perniagaan baru di storan awan adalah penyelesaian kos efektif yang juga mengurus risiko institusi.

Akhir sekali, satu perkara yang penting untuk difahami tentang persekitaran hibrid adalah bahawa mereka hanya sekuat daripada integrasi yang menyatukan mereka. Pemantauan prestasi, ujian tetap, prosedur data akan mendedahkan masalah kesukaran pada masa depan serta isyarat ketika dan bagaimana untuk terus berkembang aplikasi. Pasukan yang menyusun infrastruktur hampir selalu lebih penting daripada jenis penyelesaian awan khusus yang pengguna pilih.

4.0 Cadangan Jenis Storan Awan Yang Terbaik Untuk Sesebuah Organisasi
Jenis storan awan yang terbaik bagi sesebuah organisasi ialah jenis storan awan persendirian contohnya “Microsoft Azure”. Storan awan ini yang paling diminati sebagai aplikasi oleh kebanyakkan organisasi. Kriteria pemilihan yang paling penting bagi responden ialah kos, iaitu kos permulaan dan operasi. Storan awan ini juga berkeupayaan untuk berkongsi fail dengan berbilang pengguna. Keupayaan untuk berkongsi
fail dengan berbilang pengguna adalah fungsi utama bagi apa-apa perisian yang boleh digunakan untuk menguruskan maklumat projek, kerana fail tersebut perlu dikongsi dengan banyak pihak berkepentingan dan ramai pekerja. Penggunaan aplikasi storan awan persendirian telah menjadikan perkongsian maklumat projek lebih mudah dan telah menjadikan komunikasi antara pihak berkepentingan lebih mudah. Penggunaan aplikasi storan awan persendirian juga membenarkan pasukan projek memberi tumpuan lebih kepada perniagaan sebenar. Ini menunjukkan bahawa penggunaan aplikasi storan awan persendirian boleh memberi kesan positif yang nyata kepada organisasi perniagaan secam menyeluruh .

5.0 Kelebihan Menggunakan Storan Awan
5.1 Kegunaan
Kelebihan penyimpanan awan yang pertama dan paling jelas ialah membolehkan pengguna mengakses data dari mana saja, dengan menyediakan sambungan internet. Pengguna tidak lagi terikat pada komputer, dan tidak perlu bimbang untuk menjejaki “memory stick” selagi mengingati nama dan kata laluan, pengguna boleh mengakses barangan mereka. Ia menjadikan storan awan lebih mudah. Selain itu, storan awan adalah perantara terbaik antara peranti yang pernah kita lihat. Mengirim sesuatu dari satu telefon kepada yang lain, atau dari Mac ke PC, yang agak merumitkan. Kini storan awan membenarkan pemindahan yang lancar. Terdapat juga program perisian berasaskan storan awan yang membolehkan beberapa orang, pada pelbagai peranti, untuk menggunakannya pada masa yang sama, seperti perisian ini.

5.2 Jalur Lebar
Dengan penyimpanan storan awan, pengguna tidak perlu melampirkan fail besar untuk menghantar e-mel. Mereka boleh menghantar pautan atau merujuk rakan mereka ke storan awan. Oleh kerana jalur lebar tidak terjejas dengan perisian perakaunan storan awan, semuanya harus berjalan dengan cepat dan lancar.

5.3 Kebolecapaian
Apabila menggunakan perisian storan awan, pengguna boleh mengakses data dari mana saja dengan sambungan internet. Dengan dunia menjadi lebih mudah alih, ini membolehkan pengguna untuk bekerja dari mana-mana sahaja. Mereka tidak lagi terikat dengan komputer kerja mereka. Ia membolehkan fleksibiliti yang luar biasa untuk perusahaan kecil dan besar. Pengguna dari seluruh dunia boleh mengakses data dan maklumat seolah-olah mereka semua berada di bangunan yang sama. Perkongsian data juga lebih mudah. Dengan storaan awan, pengguna hanya memerlukan hak akses ke sistem yang sama dengan kata laluan unik mereka. Proses ini membuang keperluan menghantar e-mel kepada fail besar atau berkongsi melalui pemacu kilat.

5.4 Pemulihan Bencana
Storan awan mempunyai banyak manfaat apabila berlaku bencana:
• Masa pemulihan yang lebih pantas. Sistem storan awan yang baik kerap menyandarkan program komputer dan data syarikat. Apabila berlaku bencana, hanya beberapa minit untuk menyalin atau menggerakkan sistem sokongan supaya syarikat dapat menyambung semula operasi dengan segera.
• Perbelanjaan “downtime” yang minimum. Oleh kerana storan awan berfungsi dengan cepat, syarikat menjimatkan kos untuk membetulkan sistem, serta kerugian kewangan yang ditanggung oleh downtime yang signifikan.
• Kurang kerumitan. Dengan sistem tradisional, perisian dan program penggantian perlu diselaraskan dengan program yang diselamatkan. Sebagai alternatif, jika kurang dengan sistem keselamatan, perkakasan dan perisian baru perlu diuji dan dikaji semula untuk memastikan semua bahagian komponen berfungsi dengan baik.

6.0 Cabaran Menggunakan Storan Awan
6.1 Kegunaan
Berhati-hati semasa menggunakan “drag” atau “drop” untuk memindahkan dokumen ke dalam folder penyimpanan storan awan. Ini akan memindahkan dokumen pengguna dari folder asalnya ke lokasi penyimpanan awan secara kekal. Lakukan salinan dan tampal bukannya “drag” atau “drop” jika pengguna ingin mengekalkan lokasi asal dokumen sebagai tambahan untuk memindahkan salinan ke folder penyimpanan awan.

6.2 Jalur Lebar
Perisian storan awan boleh mempunyai elaun jalur lebar. Sekiranya organisasi pengguna melebihi elaun ini, mungkin dikenakan caj tambahan. Pengguna juga mungkin perlu menangani kelajuan yang lebih perlahan, yang boleh mengecewakan pengguna. Jika ini menjadi kebimbangan, berhati-hati terhadap batasan lebar jalur kerana ia boleh memberi kesan kepada pengalaman pengguna harian.

6.3 Kebolehcapaian
Kekurangan utama untuk storan awan berbanding storan di tapak ialah hanya berfungsi dengan sambungan internet. Walaupun, kebanyakan situasi dalam kerja dan kehidupan menyediakan akses internet, ada tempat dan masa ketika ini tidak mungkin. Oleh itu, pengguna menjalankan risiko tidak semua pihak dapat bekerja pada projek yang sama.

6.4 Sekuriti Data
Data storan pengguna boleh diakses dari mana-mana sahaja di internet, bermaksud bahawa jika pelanggaran data terjadi melalui penggodaman, pekerja yang tidak puas, atau kata laluan yang cuai, data perniagaan pengguna dapat dikompromikan. Lebih banyak pelanggaran data berlaku kepada syarikat-syarikat yang lebih kononnya selamat sepanjang masa.

Kesimpulan
Sebagai kesimpulannya, melalui kajian tugasan ini dapatlah diketahui bahawa kepentingan penggunaan stroran awan pada setiap individu atau sesebuah organisasi. Antara jenis storan awan yang ada ialah storan awan awam, persendirian dan hybrid yang mempunyai kelebihan masing-masing.
Hal ini adalah kerana pengguna perlu membuat perbandingan jenis storan awan sebelum memilih storan awan yang sesuai kerana setiap jenis storan awan memiliki kelebihan dan kelemahan masing-masing. Oleh itu, pengguna perlu bijak memilih storan awan yang sesuai supaya tidak berlaku masalah pada masa akan datang semasa menggunakannya.

Author: admin

x

Hi!
I'm Mia!

Don't know how to start your paper? Worry no more! Get professional writing assistance from me.

Check it out